Πώς δημιουργούνται τα προβλήματα στις σχέσεις;
Οι συντροφικές σχέσεις εκτός από θετικά συναισθήματα και καλή σωματική και ψυχική υγεία συχνά περιλαμβάνουν και προβλήματα. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των προβλημάτων σχετίζεται με τον τρόπο σκέψης του κάθε μέλους που απαρτίζει τη σχέση, με αποτέλεσμα να προκληθούν συγκρούσεις και παρεξηγήσεις. Τα πρώτα προβλήματα που εμφανίζονται συχνά ακολουθούν την συνειδητοποίηση ότι ο σύντροφος που έχει κάποιος δίπλα του δεν είναι τέλειος. Η απομυθοποίηση και η προσγείωση στην πραγματικότητα, έχοντας πλέον ξεκάθαρη εικόνα των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων του άλλου, πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση.
Ένα άλλο φαινόμενο το οποίο παρατηρείται συχνά στα ζευγάρια είναι η προσπάθεια να διαβάσουν την σκέψη του άλλου. Αυτό πέρα από απίθανο να συμβεί, ενέχει και πολλούς κινδύνους. Ο καθένας έχει έναν δικό του τρόπο σκέψης και η απόπειρα να μεταφράσει κανείς τη συμπεριφορά του άλλου κρίνοντας από προσωπικό φακό μπορεί να οδηγήσει σε παρερμηνείες και κατά συνέπεια σε αδικαιολόγητες συγκρούσεις.
Για παράδειγμα, όταν ο ένας σύντροφος είναι αφηρημένος λόγω πίεσης στη δουλειά, αυτό μπορεί να μεταφραστεί σαν αδιαφορία από το άλλο πρόσωπο, το οποίο επίσης αντιμετωπίζει δυσκολίες που θέλει να μοιραστεί. Η κατάληξη αυτού του σκηνικού είναι καταδικασμένη να οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο συγκρούσεων, οι οποίες στην πραγματικότητα αφορούν επαγγελματικά προβλήματα και όχι προβλήματα που θα έπρεπε να επηρεάσουν την ευημερία της σχέσης.
Είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι ο τρόπος που τελικά διαβάζουμε τους άλλους ανθρώπους εξαρτάται από την διάθεση και την γενικότερη συναισθηματική κατάσταση που βιώνει κάποιος εκείνη την στιγμή. Ωστόσο, το παράδειγμα που παρουσιάστηκε δεν είναι απαραίτητο να οδηγήσει σε σύγκρουση. Δεν αντιδρούν όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο στα ερεθίσματα. Κάποιος άλλος ο οποίος νιώθει ότι τον παραμελούν και ερμηνεύει την αφηρημένη συμπεριφορά του συντρόφου του σε αδιαφορία, με τον φόβο ότι απομακρύνεται από την σχέση, μπορεί να οδηγηθεί σε ένα εκδικητικό μοντέλο συμπεριφοράς. Μπορεί να επιλέξει, για παράδειγμα, να φύγει για κάποιες μέρες διακοπές για να τον τιμωρήσει που δεν προσδίδει τα απαραίτητα επίπεδα προσοχής με αποτέλεσμα να αποξενωθεί ακόμα περισσότερο από την σχέση. Αυτό οδηγεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία, καθώς το άτομο τελικά θα προκαλέσει μόνος του τις καταστάσεις που ήθελε να αποφύγει.
Ο τρόπος ερμηνείας των μηνυμάτων που λαμβάνει κανείς από τον σύντροφο του και το σύστημα που χρησιμοποιεί για την αποκωδικοποίηση τους περιέχει τόσο τις προσωπικές του πεποιθήσεις και προκαταλήψεις όσο και τους κανόνες που έχει ορίσει για την σχέση του. Όταν ένα γεγονός κάθε φορά που συμβαίνει εγείρει πολύ έντονη αντίδραση και έχει βαθύ προσωπικό νόημα για το άτομο, τότε το γεγονός αυτό γίνεται σύμβολο. Όταν μια κατάσταση αποκτά συμβολικό νόημα, όπως για παράδειγμα μια συνήθεια που υπήρχε στην σχέση και έχει ξεθωριάσει, τότε το άτομο δεν μπορεί να ερμηνεύσει το γεγονός στη βάση του πραγματικού. Οι περισσότερες συγκρούσεις οφείλονται σε μια αλυσίδα που δημιουργείται από την παρερμηνεία που προκύπτει στην προσπάθεια ανάγνωσης του μυαλού του άλλου, την απόδοση συμβολικών νοημάτων και τις παρεξηγήσεις που ακολουθούν.